Patiënten

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 100.000 mensen de diagnose kanker te horen. Dit heeft forse gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. Door screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Echter krijgen veel mensen te maken met vervelende bijwerkingen van de behandeling, die het herstel kunnen vertragen en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De fysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen en als coach in dit proces functioneren.

Over ons

Het Fysiotherapie Netwerk Oncologie (FyNeOn) is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten, gespecialiseerd in de oncologie, die samen streven naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor mensen met een oncologische aandoening en/of de gevolgen hiervan in alle fasen van deze ziekte.

Het netwerk is actief in Noord-Brabant en Noord-Limburg. Alle fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij FyNeOn hebben een opleiding in de oncologie afgerond. Van de leden van FyNeOn mag u verwachten dat zij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen om zo kwalitatief hoogwaardige fysiotherapeutische zorg te leveren aan mensen met kanker.

Werkwijze

De in oncologie gespecialiseerde fysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte. Omdat de behandeldoelen per fase verschillen vereist dit specifieke kennis en vaardigheden van de fysiotherapeut.

Behandelfase
Behandelfase
Herstelfase
Herstelfase
Palliatieve fase
Palliatieve fase
Terminale fase
Terminale fase
In de behandel fase liggen de doelen op het onderhouden van vaardigheden, zoals kracht en conditie
In de herstel fase liggen de doelen bij het herwinnen van de verloren of verminderde vaardigheden
In de palliatieve fase liggen de behandeldoelen bij het behoud van de nog aanwezige vaardigheden
In de terminale fase zijn de doelen vooral gericht op het comfort bij steeds verder afnemende vaardigheden

Wat kan de FyNeOn fysiotherapeut voor u doen?

De fysiotherapeut kan u adviseren en helpen bij een aanpak van o.a.

Spanningsklachten
Pijn
Stug littekenweefsel
Huidveranderingen
Lymfoedeem
Gewrichtsklachten / beweeglijkheid

Minder spierkracht
Ademhalingsklachten
Conditieverlies
Vermoeidheid
Werkhervatting

 

Ook voor vragen over bewegen tijdens kankerbehandeling of persoonlijke begeleiding in de curatieve, palliatieve en/of terminale fase van de ziekte of behandeling kunt u terecht bij de FyNeOn fysiotherapeut. Via ‘Vind een Fysiotherapeut’ vindt u direct een up-to-date lijst van aangesloten, gespecialiseerde fysiotherapeuten.
In de factsheet oncologie en fysiotherapie wordt informatie gegeven over de expertise die het Fysiotherapie Netwerk Oncologie (FyNeOn) biedt. Daarnaast wordt inzicht gegeven in een belangrijk instrument dat FyNeOn hanteert ten behoeve van het geven van hoogwaardige zorg op een waar mogelijk gestandaardiseerde werkwijze, de standaard ‘Oncologie Fysiotherapie’.

Vind een fysiotherapeut

Zoek op naam of adres. De keuze voor een fysiotherapeut is vrij en wordt niet bepaald door de zorgverzekeraar.

No results found in this location. Please try again.

Referenties

  • Naast de goede begeleiding op fysiek gebied heb ik door de gesprekken met mijn fysiotherapeut ook op mentaal vlak een grote stap gezet in mijn herstel.

    Herman (Rijen)
  • Het gaf mij heel veel vertrouwen dat ze precies op de hoogte was van alle behandelingen die ik achter de rug heb. Hierdoor wist ze ook precies de juiste vragen te stellen !

    Kristel (Waalwijk)
  • FyNeOn-leden zijn goed bereikbaar; ik kan snel, gemakkelijk en naar tevredenheid verwijzen naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de oncologie 

    S.B. Oei, radiotherapeut-oncoloog werkzaam in het Instituut Verbeeten in Tilburg-Den Bosch-Breda

Links